tiistai 11. marraskuuta 2014

Ehkäisy



Hormonaaliset ehkäisymenetelmät

Hormonaalisia ehkäisyvalmisteita on kahdenlaisia. Yhdistelmäehkäisyvalmiste sisältää kahta hormonia: estrogeenia ja progestiinia.

Yhdistelmävalmisteen teho perustuu siihen, että se estää munasolun irtoamisen. Keltarauhashormonivalmiste sisältää ainoastaan keltarauhashormonia. Keltarauhashormoni saattaa estää munasolun irtoamisen, mutta se muuttaa kohdunkaulan limakalvon siittiöitä läpäisemättömäksi. Hormonit annostellaan joko suun, ihon tai emättimen limakalvon kautta.

Yhdistelmävalmisteista yleisimmin käytettyjä ovat suun kautta otettavat tabletit eli e-pillerit.                                                     




Emättimeen asetettavassa ehkäisyrenkaassa on estrogeenia ja progestiinia, jotka imeytyvät limakalvon läpi verenkiertoon estäen munasolun irtoamisen. Ehkäisyrengas on valmistettu muovista. Ehkäisyrengas asetetaan emättimeen kolmen viikon ajaksi kerrallaan. Sen jälkeen rengas otetaan pois ja tyhjennysvuoto alkaa. Uusi ehkäisyrengas laitetaan viikon tauon jälkeen.

Ehkäisylaastari on myös yhdistelmävalmiste. Iholle kiinnitettävää laastaria käytetään aina viikko kerrallaan kolmen viikon ajan,sen jälkeen pidetään viikon tauko. Taukoviikon aikana tulee vuoto.

Pelkkiä keltarauhasvalmisteita ovat suun kautta otettavat minipillerit, ihonalaiskudokseen asennettavat ehkäisykapselit sekä kohdunsisäinen hormonikierukka.

Minipillereitä käytettäessä on tärkeää muistaa ottaa pilleri joka päivä, mieluiten aina samaan kellonaikaan. Taukoviikkoa ei ole, ja kuukautiset tulevat periaatteessa normaalisti. Ihon alle asetettavat kapselit ja hormonikierukka erittävät progestiinia tasaisesti koko käyttöaikansa.


Mekaaniset ehkäisymenetelmät

Kondomin periaatteena on estää siittiöiden pääsy munasolun luokse muodostamalla este. Käytössä on kondomissa olevia kemikaaleja, jotka heikentävät siittiöiden toimintaa.

Ehkäisykierukka on t-kirjainta muistuttava esine, joka asetetaan kohtuonteloon. Kierukka voi olla kuparikierukka tai hormonikierukka. Kierukan teho perustuu siihen, että se muuttaa kohdun limakalvon sellaiseksi, ettei hedelmöittynyt munasolu pysty kiinnittymään siihen. Hormonikierukka erittää siis vielä lisäksi progestiinia, jolla on ehkäisytehoa.

Muita mekaanisia menetelmiä ovat pessaarit ja ehkäisyvaahdot. Näiden käyttö on Suomessa aika vähäistä. Pessaari on kuppimainen esim. lateksista tai polyuretaanista valmistettu ehkäisin, joka asetetaan kohdun ulkosuulle esteeksi siittiöiden kululle. Usein pessaarin kanssa käytetään yhtäaikaisesti ehkäisyvaahtoa. Ehkäisyvaahto on emättimeen asetettavaa vaahtoa, joka on haitallista siittiöille. Siittiöiden jouduttua ehkäisyvaahdon kanssa tekemisiin, niiden kyky hedelmöittyä tuhoutuu.


Sterilisaatio

Sterilisaatio voidaan suorittaa naiselle tai miehelle. Sitä tulee pitää pysyvään raskaudenehkäisyyn tähtäävänä, peruuttamattomana toimenpiteenä. Se on ainoa ehkäisymenetelmä, jonka saamista säädellään lailla. Hakijan tulee täytää jokin seuraavista edellytyksistä:

  1. Hakijalla on yksin tai yhdessä aviopuolisonsa kanssa yhteensä kolme alaikäistä lasta
  2. Hakija on täyttänyt 30 vuotta
  3. Raskaus vaarantaisi hakijan hengen tai terveyden
  4. Hakijan mahdollisuudet muulla tavoin ehkäistä raskaus ovat epätavallisen huonot
  5. On syytä otaksua, että hakijan jälkeläisillä olisi tai heille kehittyisi vaikea sairaus tai ruumiinvika
  6. Hakijan sairaus tai muu siihen verrattava syy vakavasti rajoittaisi hänen kykyänsä hoitaa lapsia
Sterilisaatiota varten tarvitaan lääkärinlausunto. Sen saa neuvolalääkäriltä, terveyskeskuksesta tai gynekologilta. Pariskunnan harkitessa sterilisaatiota on hyvä mennä vastaanotolle yhdessä, jotta voidaan arvioida, kummalle puolisoista toimenpide kannattaa tehdä. Näin myös molemmat osapuolet saavat tarkkaa tietoa itse sterilisaatiosta. Varsinaista lupaa puolisolta ei sterilisaatioon tarvita.

Haitat

Ehkäisymenetelmiin liittyy erilaisia haittoja ja riskejä.


Yhdistelmä-e-pillereiden haittavaikutuksia ovat välivuodot, pahoinvointi ja rintojen arkuus. Melkein aina haittavaikutukset pienenevät lääkkeen pidemmän käytön myötä.
Yhdistelmä-e-pillereihin on liitetty myös suurentunut riski sairastua verenkierron häiriöihin, kuten sydän- ja aivoverisuonien tukkeumat.


Minipillereiden haittavaikutuksia ovat epäsäännölliset vuodot, joita esiintyy jopa 50% käyttäjisrä sekä päänsäryt ja painon nousu.

Ehkäisykapseleiden haittavaikutukset samoja kuin minipillereiden.

Kuparikierukan haittavaikutus on voimistuneet kuukautiskivut sekä runsaampi kuukautisvuoto.


Ehkäisyrenkaasta vapautuu emättimen seinämän läpi jatkuvasti ja tasaisesti estrogeenia ja progestiinia. Näin vältytään päivittäisiltä hormonipitoisuuksien vaihteluilta. NuvaRingin hormonimäärät ovat pienemmät kuin yhdistelmäehkäisytableteissa, minkä vuoksi sen siedettävyys on aika hyvä. NuvaRing ei vaikuta yhtään painoon, ja pienistä hormonimääristä huolimatta NuvaRingilla on erinomainen syklikontrolli. Etuna on se, että ehkäisytabletteja ei tarvitse muistaa ottaa päivittäin.

Hormonikierukan käyttäjillä kuukautisvuoto useimmiten vähenee. Hormonikierukkaa käytetään usein runsaan kuukautisvuodon hoitoon. 20 prosentilla kuukautisvuoto saattaa jopa loppua kokonaan. Tämä häiritsee joitakin kierukkaa käyttäviä, koska säännöllinen kuukautisvuoto antaa merkin siitä, että ei ole raskaana. Toisaalta on hyvin epätodennäköistä, että hormonikierukka pettäisi sillä sen ehkäisytehon on katsottu olevan yhtä hyvä kuin sterilisaation. Tavallisimmat syyt keskeyttämiseen ovat vuotohäiriöt, akne, päänsärky ja masentuneisuus. Sivuvaikutukset vähenevät yleensä kolmen ensimmäisen käyttökuukauden jälkeen. Etuina voi mainita varman ehkäisytehon viideksi vuodeksi, sopii käytettäväksi myös imetyksen aikana, suojaa hyvin kohdunulkoiselta raskaudelta, vähemmän hormonaalisia sivuvaikutuksia kuin e-pillereillä sekä sopii hyvin osana vaihdevuosien hormonihoitoa.

Kondomiin ei yleensä liity erityisempiä haittavaikutuksia. Latex-allergia voi aiheuttaa joillekin vaikeuksia käyttää latex-kondomia. Tärkein myönteinen sivuvaikutus mikä kondomiin liittyy, on sen kyky estää sukupuoliteitse tarttuvien tautien leviämistä. Kondomi on ainoa ehkäisymenetelmä, joka varmuudella suojaa sukupuoliteitse tarttuvilta sairauksilta.














Lähteet:

http://www.vaestoliitto.fi/nuoret/ehkaisy/

http://www.iltasanomat.fi/seksi-parisuhde/art-1288390994748.html



 

    Ei kommentteja:

    Lähetä kommentti