sunnuntai 17. huhtikuuta 2016

Tuberkuloosi

En tiennyt tästä aiheesta paljoakaan ennen dokumenttia. Sain dokumentin ansiosta sairaudesta paljon lisätietoa.

Tuberkuloosi on tällä hetkellä todella ajankohtainen aihe Suomessa. Se saatiin jo melkein  pois, mutta vaarana on se, että se voi tulla takaisin, koska ihmiset eivät ota rokotteita ja maahanmuutto on niin suurta.

Tuberkuloosin aiheuttaa Mycobacterium tuberculosis -bakteeri. Tauti on infektiotauti, joka esiintyy lähes aina keuhkoissa, mutta voi esiintyä myös muualla elimistössä. Tauti leviää pisaratartuntana. Se tarttuu ilmateitse, kun ihmiset yskivät, aivastavat tai puhuvat ilmaan lentää bakteereja. Bakteerit siirtyvät hengitysteitsen ilman mukana keuhkoihin. Kaikki altistuneista eivät sairastu tautiin. Keuhkotuberkuloosi todetaan röntgenkuvauksella ja ysköstutkimusella.

Tuberkuloosiin sairastuneen oireita ovat väsymys, kova yskä, yskökset, veriyskökset, kuume, yöhikoilu, laihtuminen ja yleistilan sekä ruokahalun heikkeneminen.

Aluksi luultiin, että tuberkuloosi on perinnöllistä, kunnes tutkijat saivat selville, että sairaus on tarttuva. Tämän seurauksena sairastuneita syrjittiin ja eristettiin. Varakkaat ihmiset saivat parasta mahdollista hoitoa, mutta köyhät eristettiin kaupungin laidoille. Siellä tauti levisi entisestään huonon hygienian seurauksena. Parantolat yleistyvät ja sairastuneet siirrettiin sinne. Eritysesti Amerikassa muuttoliikenne länteen oli suurta. Länsi oli silloin lähes asumatonta seutua. Mainostettiin, että lännen raikas ilma toisi apua tautiin.  

Tuberkuloosi oli monessa maassa suurin kuolinsyy 1900-luvun alussa. Siihen ei ollut lääkettä. Parantoloita rakennettiin ympäri maapalloa semmoisille alueille joissa ilma olisi mahdollisimman raikasta. Silloin ei ollut muuta hoitokeinoa. Uskottiin, että raikas ilma ja lepo parantavat tilannetta. Potilaita pidettiin ulkona katoksien alla säästä riippumatta. He makasivat sängyillään välillä jopa pakkasessakin monta vilttiä yllään.

Nykyisin tuberkuloosia hoidetaan monen lääkkeen yhdistelmällä, koska bakteeri kehittää helposti vastustuskyvyn lääkkeelle ellei sitä hoideta samaan aikaan usealla antibiootilla. BCG-rokote suojaa pieniä lapsia saamasta tartuntaa.






Lähteet:
http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk00611
https://fi.wikipedia.org/wiki/Tuberkuloosi
http://www.filha.fi/@Bin/1624839/TB+yleisesite.pdf
http://www.saunalahti.fi/arnoldus/tub_1900.htm
http://www.hengitysliitto.fi/fi/hengityssairaudet/tuberkuloosi
 


perjantai 15. huhtikuuta 2016

Tapaturmapäivä

Tapaturmapäivää vietetään, koska se haluaa kiinnittää ihmisten huomion tapaturmiin ja kuinka estää niitä. Tapaturmapäivää vietetään jonain pe 13. päivänä joka vuosi.

Tapaturmapäivää järjestävät monet tasot. Tässä lista niistä:
Finanssialan Keskusliitto, Liikenne- ja viestintäministeriö, Liikenneturva, Liikenteen turvallisuusvirasto Trafi, Onnettomuustutkintakeskus, Puolustusvoimat, Sisäministeriö, Sosiaali- ja terveysministeriö , SOSTE Suomen sosiaali ja terveys ry, Suomen Kuntaliitto, Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö SPEK, Suomen Punainen Risti, Tapaturmavakuutuslaitosten liitto TVL, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL, Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes,
Työterveyslaitos, Työturvallisuuskeskus.

Vuosien varrella on ollut monia teemoja tapaturmapäivälle:
13.11.2015 teemana oli Hopulle loppu!
Siinä tavoitteena oli, että ihmiset kiinnittävät huomiota siihen kuinka paljon tapaturmia tapahtuu kiireessä.
13.6.2014 teemana oli Selvästi parempi kesä
Tässä pyrittiin ehkäisemään alkoholin liikakäyttö, sillä se aiheuttaa paljon kuolemia.
13.9.2013 teemana oli Ennakoi etteivät jäisi viimeisiksi sanoiksi
Tässä tavoitteena oli parantaa työturvallisuutta.
13.4.2012 teemana oli sama kuin 2013.
13.5.2011 teemana oli Liikunnan iloa vai päätöntä menoa?
Siinä keskityttiin ehkäisemään liikuntatapaturmia.
Muita teemoja vuosien varrella on ollut:  Arjen käyttö on sallittua. Hyvää matkaa, ehjänä kotiin! Turvat kiinni! Tuttu ympäristö yllättää. Liiku turvallisesti jne.

Koulussa voitaisiin pitää kirjaa kahden kuukauden ajan siitä missä, miten ja milloin tapaturmat on sattunut. Sen jälkeen keskusteltaisiin siitä miten oltaisiin voitu estää nämä tapaturmat ja laadittaisiin niistä kymmenen yleistä ohjetta, jotta vältettäisiin nämä jatkossa.


Lähteet:
http://www.kotitapaturma.fi/tapaturmapaiva/
https://fi.wikipedia.org/wiki/Tapaturma