perjantai 20. toukokuuta 2016

Pikaruoka

Pikaruoka on ruokaa, joka on valmistettu nopeasti. Se on epäterveellistä, koska se on rasvaista ja sisältää paljon kaloreita, suolaa ja hiilihydraatteja sekä siinä on todella paljon mausteita. Suosituimpia pikaruokia ovat KEBABIT (oma suosikkini), pizzat, hampurilaiset ja ranskalaiset.


                                                  (Iskender kebab, Sannin suosikki)


Pikaruokaketjujen haastaminen oikeuteen terveyden vaarantamisesta

Mielestäni se on osittain oikeutettua ja osittain ei. Mielestäni se on oikeutettua silloin, kun pikaruokaketjut mainostavat tuotteitaan paljon, eivätkä kerro mitään tuotteiden haitta puolista. Pikaruoka on myös suhteellisen halpaa. Yhdysvalloissa pikaruokaloita on jokapuolella, joten sitä on helppo saada ja se maistuu hyvältä, mutta on todella epäterveellistä. Pikaruokaloissa pitäisi kertoa enemmän tuotteiden haitoista ja olla terveellisiä vaihtoehtoja niiden tilalle. Pikaruokia mainostetaan Yhdysvalloissa paljon, lapsia houkutellaan sinne syömään sinne, koska sisälle on rakennettu leikkipaikkoja ja Ronald McDonald on siellä viihdyttämässä lapsia. Lapsille on tehty myös oma ateria, josta saa lelun sekin houkuttelee lapsia. Jos terveellisiä vaihtoehtoja ei ole eikä haitoista kerrota tarpeeksi kerrota selvemmin ja ihmisiä houkutellaan sinne mainosten avulla, ja lapsia/lapsiperheitä leikkipaikkojen ja Ronald McDonaldin avulla, niin oikeuteen haastaminen on mielestäni perusteltua.

Tavallaan jokaisella ihmisellä on oma vastuu itsestään ja osittain myös perheestään. Ihmisten pitäisi ottaa itseään niskasta kiinni ja tehdä itse terveellistä ruokaa pikaruokien sijaan. Uskon myös, että suurin osa ihmisistä tajuaa oikeasti, kuinka haitallista pikaruoka on terveydelle, jos sitä syö useasti viikossa. Minusta ei ole oikeutettua haastaa pikaruokaloita oikeuteen, jos he kertoisivat ruuan epäterveellisyydestä selkeämmin ja tarjoisivat myös terveellisen vaihtoehdon tilalle. Leikkipaikat pitäisivät myös poistaa, sillä osa lapsista haluaa pikaruokaloihin pelkän leikkipaikan takia. Mainostaminenkaan ei saisi olla niin yleistä ja harhaan johtavaa.

Tulin itse siihen tulokseen, että on perusteltua haastaa pikaruokaketju oikeuteen terveyden vaarantamisesta, jos mainitsemiani asioita ei korjata.

Syitä Yhdysvaltain lihavuusepidemian syntyyn

Suurin syy lihavuusepidemian syntyyn on pikaruokalat. Yhä useampi amerikkalainen syö monta kertaa viikossa jossakin pikaruokalassa. Syinä siihen on se, että sitä on helppo saada, se on nopeaa, suhteellisen edullista ja hyvän makuista. Pikaruokaloita mainostetaan paljon ehkä vähän harhaan johtavasti ja jätetään kertomatta terveyshaitoista. Myös leikkipaikat, jotka houkuttelevat lapsia/lapsiperheitä, tämä lisää myös lihavuuden määrää. Annosten koot ovat myös kasvaneet todella paljon. Tässä ovat varmasti suurimmat syyt lihavuusepidemian syntyyn.

II-tyypin Diabetes

Perinnöllisillä tekijöillä on todettu olevan merkitystä taudin synnyssä. Noin 80 %:lla on tämä II-tyypin sairaus. On arvioitu, että maassamme aikuissokeritautiin sairastuu vuosittain muutamia tuhansia ihmisiä. Sokeritaudin esiintymistiheys on sidoksissa myös liikalihavuuteen. Aikuisdiabeetikoista lihavien osuus on 3-5 kertaa niin suuri kuin saman ikäisten terveiden.







sunnuntai 17. huhtikuuta 2016

Tuberkuloosi

En tiennyt tästä aiheesta paljoakaan ennen dokumenttia. Sain dokumentin ansiosta sairaudesta paljon lisätietoa.

Tuberkuloosi on tällä hetkellä todella ajankohtainen aihe Suomessa. Se saatiin jo melkein  pois, mutta vaarana on se, että se voi tulla takaisin, koska ihmiset eivät ota rokotteita ja maahanmuutto on niin suurta.

Tuberkuloosin aiheuttaa Mycobacterium tuberculosis -bakteeri. Tauti on infektiotauti, joka esiintyy lähes aina keuhkoissa, mutta voi esiintyä myös muualla elimistössä. Tauti leviää pisaratartuntana. Se tarttuu ilmateitse, kun ihmiset yskivät, aivastavat tai puhuvat ilmaan lentää bakteereja. Bakteerit siirtyvät hengitysteitsen ilman mukana keuhkoihin. Kaikki altistuneista eivät sairastu tautiin. Keuhkotuberkuloosi todetaan röntgenkuvauksella ja ysköstutkimusella.

Tuberkuloosiin sairastuneen oireita ovat väsymys, kova yskä, yskökset, veriyskökset, kuume, yöhikoilu, laihtuminen ja yleistilan sekä ruokahalun heikkeneminen.

Aluksi luultiin, että tuberkuloosi on perinnöllistä, kunnes tutkijat saivat selville, että sairaus on tarttuva. Tämän seurauksena sairastuneita syrjittiin ja eristettiin. Varakkaat ihmiset saivat parasta mahdollista hoitoa, mutta köyhät eristettiin kaupungin laidoille. Siellä tauti levisi entisestään huonon hygienian seurauksena. Parantolat yleistyvät ja sairastuneet siirrettiin sinne. Eritysesti Amerikassa muuttoliikenne länteen oli suurta. Länsi oli silloin lähes asumatonta seutua. Mainostettiin, että lännen raikas ilma toisi apua tautiin.  

Tuberkuloosi oli monessa maassa suurin kuolinsyy 1900-luvun alussa. Siihen ei ollut lääkettä. Parantoloita rakennettiin ympäri maapalloa semmoisille alueille joissa ilma olisi mahdollisimman raikasta. Silloin ei ollut muuta hoitokeinoa. Uskottiin, että raikas ilma ja lepo parantavat tilannetta. Potilaita pidettiin ulkona katoksien alla säästä riippumatta. He makasivat sängyillään välillä jopa pakkasessakin monta vilttiä yllään.

Nykyisin tuberkuloosia hoidetaan monen lääkkeen yhdistelmällä, koska bakteeri kehittää helposti vastustuskyvyn lääkkeelle ellei sitä hoideta samaan aikaan usealla antibiootilla. BCG-rokote suojaa pieniä lapsia saamasta tartuntaa.






Lähteet:
http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk00611
https://fi.wikipedia.org/wiki/Tuberkuloosi
http://www.filha.fi/@Bin/1624839/TB+yleisesite.pdf
http://www.saunalahti.fi/arnoldus/tub_1900.htm
http://www.hengitysliitto.fi/fi/hengityssairaudet/tuberkuloosi
 


perjantai 15. huhtikuuta 2016

Tapaturmapäivä

Tapaturmapäivää vietetään, koska se haluaa kiinnittää ihmisten huomion tapaturmiin ja kuinka estää niitä. Tapaturmapäivää vietetään jonain pe 13. päivänä joka vuosi.

Tapaturmapäivää järjestävät monet tasot. Tässä lista niistä:
Finanssialan Keskusliitto, Liikenne- ja viestintäministeriö, Liikenneturva, Liikenteen turvallisuusvirasto Trafi, Onnettomuustutkintakeskus, Puolustusvoimat, Sisäministeriö, Sosiaali- ja terveysministeriö , SOSTE Suomen sosiaali ja terveys ry, Suomen Kuntaliitto, Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö SPEK, Suomen Punainen Risti, Tapaturmavakuutuslaitosten liitto TVL, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL, Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes,
Työterveyslaitos, Työturvallisuuskeskus.

Vuosien varrella on ollut monia teemoja tapaturmapäivälle:
13.11.2015 teemana oli Hopulle loppu!
Siinä tavoitteena oli, että ihmiset kiinnittävät huomiota siihen kuinka paljon tapaturmia tapahtuu kiireessä.
13.6.2014 teemana oli Selvästi parempi kesä
Tässä pyrittiin ehkäisemään alkoholin liikakäyttö, sillä se aiheuttaa paljon kuolemia.
13.9.2013 teemana oli Ennakoi etteivät jäisi viimeisiksi sanoiksi
Tässä tavoitteena oli parantaa työturvallisuutta.
13.4.2012 teemana oli sama kuin 2013.
13.5.2011 teemana oli Liikunnan iloa vai päätöntä menoa?
Siinä keskityttiin ehkäisemään liikuntatapaturmia.
Muita teemoja vuosien varrella on ollut:  Arjen käyttö on sallittua. Hyvää matkaa, ehjänä kotiin! Turvat kiinni! Tuttu ympäristö yllättää. Liiku turvallisesti jne.

Koulussa voitaisiin pitää kirjaa kahden kuukauden ajan siitä missä, miten ja milloin tapaturmat on sattunut. Sen jälkeen keskusteltaisiin siitä miten oltaisiin voitu estää nämä tapaturmat ja laadittaisiin niistä kymmenen yleistä ohjetta, jotta vältettäisiin nämä jatkossa.


Lähteet:
http://www.kotitapaturma.fi/tapaturmapaiva/
https://fi.wikipedia.org/wiki/Tapaturma