Taudit tarttuvat suojaamattomassa seksissä rikkoutuneen ihon sekä limakalvon kosketuksessa. Tartunta voi tapahtua terskan, emättimen, peräsuolen tai suun limakalvolle. Paikallaan pysynyt kondomi yhdynnän ajan suojaa useimmilta tartunnoilta. Kondomin rikkoutumisen vaaraa vähentää liukuvoide. Kondyloomassa ja sukuelinherpeksessä tartunta voi tapahtua kondomilla suojattujen alueiden ulkopuolella, myös taudin oireettomassa vaiheessa. Uimahallin vedestä, saunan lauteilta tai WC-istuimesta seksitaudit eivät tartu.
Kaikki seksitaudit voivat olla ensiksi oireettomia. Tutkimuksiin kannattaa mennä pienenkin epäilyn herätessä ja jos on ollut suojaamattomassa seksikontaktissa jonkun muun kuin vakituisen kumppanin kanssa. Oireita voivat olla kirvely virtsatessa tai virtsaamisvaikeudet, poikkeava vuoto virtsaputkesta tai emättimestä, kutina, kirvely, näppylät, rakkulat tai haavaumat sukuelinten alueella, alavatsakipu ja kuume.
Klamydia
Klamydia on sukupuoliyhdynnässä tarttuva, bakteerin aiheuttama tulehdussairaus, joka voi aiheuttaa molemmille sukupuolille yleensä virtsaputkentulehduksen kaltaisia oireita, mutta naisilla myös kohdunkaulan tulehdusta. klamydia voi olla tietämättään ja oireettomana.Klamydian itämisaika on n.7-28 vuorokautta. Miehillä oireena on virtsaputken vuotoa ja kirvelyä, mutta tauti saattaa olla oireeton. Naisilla klamydia on melkein aina oireeton, mutta jos oireita ilmenee, ne ovat poikkeavaa valko- tai verenvuotoa emättimestä, kirvelyä virtsatessa ja tiheää virtsaamisen tarvetta sekä lantiokipua.
Klamydia voidaan hoitaa toteamisen jälkeen antibiooteilla. Antibioottikuuri kestää viikosta kahteen, jonka jälkeen pitää käydä uusintatestauksessa, jossa varmistetaan että antibiootit ovat parantaneet tartunnan.
Tippuri
Tippuri on bakteerin aiheuttama tulehdussairaus. Tippuri tarttuu sukupuoliyhdynnässä. Sairauden itämisaika miehillä on n.2-7 vuorokautta. Oireina ovat märkäinen erite virtsaputkesta ja kirvely virtsatessa. Naisilla itämisaika on usein pidempi noin 7-21 vuorokautta. Oireilu on naisilla melkein aina lievempää kuin miehillä. Täysin oireeton tippuri on mahdollinen. Anaaliseksi voi johtaa peräsuolen tulehdukseen, jossa oireina voi olla epämääräistä kutinaa, kirvelyä ja vuotoa. Oraaliseksi voi aiheuttaa nielutulehduksen, jossa oireina tavallisimmin esiintyy suun tai nielun kipua, kirvelyä ja punoittelua. Tippuri voi aiheuttaa myös silmätulehduksen.Tippuri hoidetaan antibioottikuurilla. Kuuri kestää monta päivää. Kuurin jälkeen tippurin täydellinen parantuminen tarkistetaan puhelinsoitolla lääkärille tai lääkärikäynnillä.
Kuppa
Kupan aiheuttaja on bakteeri, joka tarttuu seksikontakteissa limakalvojen ja ihon rikkoumien kautta. Kupan aiheuttamien oireiden ja taudinkulun perusteella jaetaan tauti vaiheisiin, jotka seuraavat toisiaan jos tautia ei hoida.
Primaarikuppa on sukuelinten, peräaukon tai suun alueelle limakalvoille tai iholle ilmestyy yksi tai useampi kivuton kova haavauama, joka paranee n.3-6 viikossa. Haavauman ilmestymisen jälkeen haavauma-alueen lähistön imusolmukkeet turpoavat.
Sekundaarikuppa alkaa noin 2 kuukauden kuluttua tartunnasta, jolloin bakteeri leviää kaikkialle elimistöön. Yleisoireina saattaa esiintyä lämpöilyä ja pahoinvointia. Iho-oireina vartalolla esiintyvää ihottumaa tai muutaman millimetrin halkaisijaltaan olevia kovia näppyjä, erityisesti kämmenten ja jalkapohjien alueella. Myös hiustenlähtöä saattaa olla. Tämän jälkeen sairaus muuttuu oireettomaksi latenttikupaksi.
Tertiäärikuppa tulee noin 4-40 vuoden kuluttua tartunnasta, ja arvioiden mukaan 30-50 %:lla hoitamattomista potilaista tauti etenee tähän taudin viimeiseen vaiheeseen, jonka tavallimmat oireet ovat ihon haavat sekä keskushermosto- ja verisuonioireet.
Kuppa hoidetaan penisilliinillä. Kuuri kestää muutaman viikon, jonka aikana tauti häviää elimistöstä. Muita lääkehoitoja on olemassa, jos henkilöllä on esimerkiksi penisilliiniallergia.
Kondylooma
kondylooma on tiettyjen viruksten aiheuttama. Kondylooma on yhdynnässä tarttuva
sukupuolitauti, joka aiheuttaa syylämäisiä muodostelmia sukupuolielinten alueella. Itämisaika vaihtelee kolmesta viikosta moneen kuukauteen.
Sairaus saattaa olla oireeton ja näkymätön. Oireellisena se aiheuttaa syylämäisiä muodostelmia sukupuolielinten alueelle. Miehillä paikat ovat terskan ja esinahan alue, naisilla emättimen ja kohdunkaulan seutu. Syyliä voi olla peräaukon seudulla, välilihan alueella ja virtsaputkessa. Kutinaa ja kirvelyä virtsatessa saattaa ilmetä. Noin 15 prosentille sairastuneista tulee kukkakaalimaisia syyliä, jotka ovat matalia, lähes tunnistamattomia muutoksia, joista ei välttämättä ole suurempia oireitakaan. Kondylooma on yhdistetty lisääntyneeseen syöpäriskiin.
Kunnon parantavaa hoitoa kondyloomaan ei ole. Aktiivisen vaiheen jälkeen virus jää elimistön soluihin, kunnes immuunijärjestelmä parissa vuodessa lopulta tuhoaa sen. Syyliä voi ilmestyä ja kadota itsestään, mutta ei ole varmaa tietoa milloin tämä tapahtuu. Syyliä voidaan hoitaa poistamalla niitä. Oireet pienenevät kondylooman mennessä latenttivaiheeseen, mutta tässäkin vaiheessa kondylooma saattaa tarttua partneriin.
HIV
Hiv eli immuunikatovirus on elimistön puolustusjärjestelmää tuhoava virus, joka aiheuttaa ihmiselle pysyvän infektion. Hi-virus pystyy muuntautumaan perimältään isäntäsolunsa kaltaiseksi ja sitä on tosi vaikea tuhota lääkkeillä. Virus tunkeutuu T-auttajavalkosoluihin ja tuhoaa niitä. Ilman lääkehoitoa hiv-tartunnan saaneella elimistön oma puolustuskyky heikkenee ja hän altistuu monille erilaisille sairauksille. Hoitamattomana hiv-tartunta johtaa aidsiin. Hiv-tartunnan saanut saattaa olla vuosia oireeton.
Tällä hetkellä HIV:hen tai AIDS:iin ei ole parantavaa hoitoa. Hoitomuotona HIV:ssä käytetään antiviraalisia lääkkeitä. Antiviraaliset lääkkeet eivät kuitenkaan tuhoa virusta elimistöstä, ja hoito kestää loppuelämän. Joissain tapauksessa lääkehoito estää HIV:n kehittymisen AIDS:iksi, mutta joissain tapauksissa lääke on tehoton. Antiviraaliset lääkkeet ovat aika kalliita, eikä esimerkiksi kehitysmaiden asukkailla ole varaa niihin.
Lähteet:
http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk00497
http://www.terve.fi/tulehdussairaudet/75309-sukupuolitaudit-tietopaketti-ja-kuvat-sukupuolitaudeista
http://fi.wikipedia.org/wiki/Sukupuolitauti